Midden in het centrum van Kos-Stad vind je het Archeologisch Museum. Archeologisch MuseumDit museum is zeker een bezichtiging waard wanneer je een bezoek brengt aan de stad. In het Archeologisch Museum van Kos vind je allerlei vondsten die tijdens de opgravingen aan het licht kwamen. Deze opgravingen begonnen begin vorige eeuw maar worden nog steeds uitgevoerd.

De opgravingen vinden voornamelijk plaats op de archeologische locatie aan de markt en de West-archeologische locatie, alsook van individuele monumenten, zoals het Altaar van Dionisos, het Odeon en het Casa Romana. De beelden die vandaag de dag worden tentoongesteld in het museum komen voornamelijk uit de Hellenistische tot de Romeinse tijd.

Het museum

Het twee verdiepingen tellende gebouw aan het Eleutherias plein, dat het huidige Archeologisch Museum van Kos herbergt, is een monument van de Italiaanse bezetting, en is gebouwd in 1935. Op de begane grond, vind je vooral de belangrijke beeldhouwkunst, evenals mozaïeken. In de lobby vind Archeologisch beeldje het bovennatuurlijke hoofd van Hera en het graf anaglyph met vertegenwoordiging van een leeuw.

In de westelijke kamer worden standbeelden uit de Hellenistische tijdperk tentoongesteld, waarvan de meeste werden gevonden in de gewelven van het conservatorium. Een aantal voorbeelden van deze standbeelden zijn het standbeeld van een atleet, vrouwelijke figuren, het hoofd van Alexander, enz.

In de noord westelijke kamer wordt onder andere het imposante standbeeld van Hippocrates tentoongesteld, verder vind je een vertegenwoordiging van het symposium, uitstekende late archaïsche kunst, evenals sepulcrale beeldhouwwerken van de late archaïsche en klassieke periode. In de noordelijke ruimte vind je beelden van Dimitra, Kore en Athena, welke gevonden zijn op het platteland in de regio Pyli. Ook in dezelfde ruimte worden Hellenistische standbeelden van Venus, Nimfen en Fortune getoond.

De Romeinse periode

In de oostelijke kamer worden standbeelden uit de Romeinse periode, tussen de toen een zittende Hermes en Dimitra geshowd. In het atrium staan Romeinse beelden van Artemidos, Asclepiou, Health, evenals een mozaïekvloer dat afkomstig is uit Asclepiou, Kos. Nog een mozaïek uit de Hellenistische periode, met een voorstelling van de zeebodem, siert de noordelijke muur van het klooster en komt voort uit de gerestaureerde Roman Residence (Casa Romana).

De eerste verdieping van het museum

De eerste verdieping van het gebouw herbergt een grote collectie aardewerk en andere kleine opgravingen van Kos, maar helaas is hier nog geen toegang mogelijk voor bezoekers van het museam. Het Archeologisch Museum van Kos behoort tot de KB ‘Conservancy Prehistorische en Klassieke Oudheden van het ministerie van Cultuur.

De mooiste vakanties naar Griekenland boekt u op Elmar.nl!

Bron: Kosinfo.gr, your tourist travel guide